- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka mieszanki ryżu długoziarnistego (białego, czarnego i czerwonego – ale sałatkę można też przygotować z ryżu jednego rodzaju)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 spore cebule
- 3 łyżki masła klarowanego (można zastąpić 6 łyżkami oleju)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- garść bardzo drobno pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ryż przepłucz, przesyp do garnka, dodaj 3 szklanki wody i gotuj do średniej miękkości – w zależności od rodzaju ryżu zajmie Ci to od 20 do 30 minut. Pamiętaj, by w razie potrzeby dolać gorącej wody i dość często mieszać.
- Ugotowany ryż odsącz na sitku i przelej zimną wodą.
- Soczewicę zalej 3 szklankami wody (nie sól jej, dzięki temu nie rozpadnie się) i doprowadź do wrzenia. Gotuj do średniej miękkości. Odsącz na sitku i przelej zimną wodą.
- Obrane cebule pokrój na średniej grubości plastry. W dużej patelni rozpuść masło (lub podgrzeh olej) i włóż cebulę. Posól, wymieszaj i smaż na małym ogniu często mieszając przez 20-25 minut. Kiedy cebula zupełnie się zeszkli i zacznie się lekko brązowić, dodaj cukier, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż będzie przyjemnie brązowa – trwa to kilka minut.
- Do miski wsyp ryż, soczewicę, dodaj cebulę wraz z tłuszczem, na którym się smażyła, sok cytrynowy i natkę pietruszki. Dopraw solą i świeżo zmielony pieprzem. Wymieszaj.
- Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Wskazówki:
- Sałatka spokojnie sprawdzi się jako danie obiadowe.
Mniam